Litteratur anbefalinger
Vi vil gerne inspirere dig til at læse såvel skønlitteratur som faglitteratur om vin. Derfor har vi udarbejdet en liste over litteratur, som naturligvis er dynamisk og vil udvikle sig i takt med vi får mulighed for at omtale de bøger der står i vores reoler. Håber disse anbefalinger må være til inspiration.
God fornøjelse
Frederik & Malene
Peter Liem, Champagne
Der findes mange gode bøger om Champagne. Denne går virkelig godt i dybden med de enkelte landsbyer og deres karakteristika. Derudover et godt kapitel om produktion og til sidst en gennemgang af mange af de nye mindre producenter, som skaber røre i andedammen i disse år.
Det lærte vi: Kortlægning af et vinområde er enormt vigtigt. For at forstå Champagne i dybden bliver man nødt til at forstå forskellen på de enkelte underområder og landsbyer.
Elin McCoy, The Emperor of Wine
Mr. Robert Parker har været en betydningsfuld person for vinverdenen, gennem mange årtier. Manden har ikke altid ret, men han er en fantastisk smager og vinens verden byder også her på en fantastisk personfortælling, der er værd at læse.
100 point skalaen som vi alle kender og accepterer i dag, er startet af Robert Parker. Det er ikke en vurdering der stemmer overens direkte med hvad vi opfatter på WSET, men alligevel støder man på den næsten dagligt når man læser om vin.
Det lærte vi: Ja han var en fantastisk smager, der kunne have klaret sig rigtig godt til VM i blindsmagning.
Hugh Johnson MW, Jancis Robinson MW, Den Store Vinbog
Hvis der er én bog der er god til at supplere officielt materiale fra WSET, så må det siges at være denne bog. Både Hugh Johnson og Jancis Robinson er begge Master of Wine og involveret meget i hele WSET skolen. De bruger mange af de samme termer og formuleringer, som vi kender fra WSET materialet. Bogen indeholder nogle rigtig gode oversigtskort, samt korte præcise gennemgange af de fleste vindistrikter i verden. En klassiker, der bør stå hos enhver vininteresseret læser.
Det lærte vi: Selv Frankrig har vinområder som vi kommer til at glemme i hverdagen. Syd for Bordeaux ligger fx Madiran, som laver store sorte vine med et langt liv.
Clive Coates MW, Côte d’Or
Dybdegående vinbøger er altid interessante, når man vil skridtet videre fra den generelle vinviden. Clive Coates tager os med op og ned af den gydne skråning og forklarer forskelle og ligheder på Chambolle, Morey osv. En fantastisk bog og helt klart et referenceværk ti lat forstå dybden i dette lille område. Hele tiden kan man huske på at Côte d’Or er 65 km i længden, så det er ikke meget der skal kortlægges.
Det lærte vi: I Meursault er Genevrieres større end Perrieres, men Charmes er næsten dobbelt så stor som Genevrieres.
Jancis Robinson MW, The Oxford Companion To Wine
Reference opslagsværket for os alle. Her er artiklen om det lille område i det ydre Ungarn, men også den beskrivende artikel om et ellers godt kortlagt område som Bordeaux. Dette er en mursten at slæbe rundt på, men den har svaret til de fleste vinrelaterede spørgsmål.
Det lærte vi: El Nino er en kyststrøm langs med Peru og ned til Chile, der i visse årgange kan påvirke hele vejrsystemet over Sydamerika.
Philippe de Rothschild, Château Mouton
Storytelling er det, som meget vin drejer sig om. Denne bog er ikke til at støve op i dag, men brug den som et eksempel på en mand der har haft en pragtfuld historie at fortælle, samtidig med at han har fremstillet nogle af verdens mest ikoniske vine. Bedriften af få rykket Château Mouton-Rothschild fra 2. til 1. grand cru classé giver kuldegysninger ned langs hele rygraden. Kan du ikke finde denne, så find en anden god biografi fra en af vinverdens store profiler.
Det lærte vi: Ja han havde også stor kærlighed til hurtige biler og smukke kvinder, ud over sin interesse for sit elskede slot.